
Bé companys, avui no parlarem de cinema de terror ni farem un comentari literari sobre la famosa obra de Mary Shelley de mitjans de segle XIX ni, encara que us sorprengui, tractarem del mític Uncle Fester de la família Addams; sinó que el passat dijous 26 de febrer vàrem comptar amb la presència de Daniel Sirera, ex-president de la sucursal catalana del PP, a la Universitat Pompeu Fabra.
En un grup reduït asseguts en rotllana -algun va fer esment de possibles (i més que probables) problemes amb l'alcohol dels allí presents, no "l'il·lustre" convidat, tranquils- vam desenvolupar un col·loqui que es va centrar -a desgrat meu, encara que hi posés llenya al foc- en la consideració nacional de Catalunya i les lluites internes del PP català, evitant parlar d'algunes partides caceres i investigacions judicials molt d'actualitat per les terres de més enllà de l'Ebre.
En el primer dels punts va afirmar, basant-se en la seva condició d'advocat, que els requisits per a considerar nació un indret eren: 1) una cultura pròpia (que té Catalunya), 2) un fet diferencial (que Catalunya té, especialment en tema lingüístic) i 3) sobirania (que Catalunya no té, ja que resideix en la "indisoluble nación española" -així mateix ho va defensar-). Em va semblar una explicació molt pobre, ja que nega l'existència de totes aquelles nacions sense Estat que conviuen al món (Escòcia, Quebec, Euskadi...), llur lluita és aconseguir aquesta sobirania per a poder convertir-se, a nivell internacional, en membres de ple dret amb tots els avantatges que comporta tenir un Estat propi -entre ells, el reconeixement de la llengua i cultura pròpies a nivell global, o la maduresa d'afrontar els propis problemes sense la supervisió malfactora d'un Estat aliè al anhels i desitjos del poble-.
En el segon tema, vull llançar una qüestió: què està passant al PP? Tota la dissensió interna i la lluita intestina ha provocat que fossin -a nivell estatal- una alternativa de govern

I a tot això, els catalans no aprofitem el moment i ens entrebanquem en debats estèrils fraticides, en comptes de presentar un país unit davant dels importants reptes que ens venen al damunt. Avui mateix he assistit al Consell Nacional de la JNC, a Rialp (Alt Urgell), i ens trobàvem davant una situació similar: molta palla i poc gra. M'he trobat discutint sobre què fer amb les tomaqueres dels marges del Llobregat a l'altura de l'Hospitalet, alhora que cada cop el país va passes enrere: des de la destrucció de llocs de treball fins als dèficits d'integració de l'immigració en el projecte -que hauria de ser comú, el de tots- de dur endavant aquest país.
Romà Elias i Tersa